Ljubljana Gang

Erasmus semester in Ljubljana

Ljubljana Nebotičnik – A felhőkarcoló!

karcolo.png

Régen posztoltunk már, de most valami olyan szó szerint is kimagasló élménnyel találkoztunk, aminek megosztásától nincs az a prezentáció, leadandó és vizsga, amivel a Ljubljanai Egyetem eltántoríthatná tollnokainkat! Rögtön egy furcsaság: szinte a kezdettől tudtuk, hogy Ljubljanának van egy felhőkarcolója, ami híres csodás kilátást nyújtó tetőteraszáról, de – és itt jön a kuriózum – ezt sehonnan se lehetett látni! Na, kérem ez egy igazán jó felhőkarcolónál elképzelhetetlennek látszik, ha valami az eget karistolja, azt mégis hogyan lehet elvéteni az ilyen érdeklődő tekintetek elől?

És akkor itt megint egy kis történelmi kutakodás segít meg bennünket. A ljubljanai Nebotičnik 1933-ban épült, amikor nem csak a város, de egész Közép-Európa (?), vagy másik vélemények szerint az egész Balkán (?) legmagasabb épülete volt bő 70 méteres magasságával. A neoklasszikus és art deco stílusokat ötvöző épület kívülről és belülről is nagyban megidézi a fent említett korszakot (és egyes szerkesztőink szerint a Batman által gardírozott Gotham városát is).

Százszor elbicikliztünk előtte anélkül, hogy a fölénk tornyosuló kolosszust észrevettük volna, de sosem késő. A szédítő 12 emeleten végigszáguldó lifttel (megkerülve a sajnos nem megmászható csigalépcsőt) érkezünk meg az éttermi szint fölötti kávézó teraszára. A kilátás pazar, láthatólag innen fotózták a város számos imázsképét, az előttünk elterülő várhegyet körülölelő klasszikus és szocialista stílust ötvöző város pachwork takaróját. Az asztaloknál príma, Illy Ferenc nevével fémjelzett kávét szolgálnak fel, 1,8 €-ért kínálták a cappuccino-t, ami bőven alulról súrolta a várakozásainkat, hiszen a belvárosban is nehéz ez alatt megúszni egy ilyen koffeines kalandot.

Ljubljana Gang Rating: Excellent! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ljubljanagang.blog.hu/api/trackback/id/tr9213994072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majd Leonard 2018.06.02. 11:19:09

A történelmi hűség kedvéért tegyük hozzá, hogy az Országos Munkásbeteg-segélyező és Balesetbiztostó Pénztár budapesti székháza 1929-ben épült tornya szintén 70 m magas volt, igy a Közép-Európa legmagasabb épülete minősítés nem állja meg a helyét a ljubljanai építmény esetében. A magyar felhőkarcolóról az tudható, hogy "1929-1930-ban a Komor-Jakab páros elkészítette a ma is látható épületegyüttes északi, a réginél egy szinttel magasabb szárnyát. Az régi és új épületet azonban nemcsak egy egyszerű folyosóval kötötték össze. A két szárny közé az amerikai felhőkarcolók mintájára egy 18 szintes, mintegy 70 méter magas tornyot építettek.
A toronyháznak is méltán nevezhető épület ezt követően évtizedeken át uralta a környék látképét." Igaz, ezt az épületet 1970-ben lebontották, igy ma már a Nebotičnik lehet a király a K.u.K. történelmi területén. A kávé okozta élvezettel együtt mindenképp:-)

Ljubljana Gang

Egy blog három budapesti szociológushallgató Erasmus félévéről Ljubljanában.

Friss topikok

süti beállítások módosítása