Ljubljana Gang

Erasmus semester in Ljubljana

Dobra Poteza – Egy jó lépés Ljubljanában

Nincs mit titkolni, az ember bármennyire is próbálja önmagát újra legyártani egy efféle külföldi kiküldetésen, bármennyire igyekszik a mozdíthatatlan alapokból újraépíteni a szlovéniai önmagát, nehéz elszakadni személyiségünk öregedéssel egyre inkább megcsontosodó részeitől. Így tehát a három társasjátékfanatikus – legyenek a bigottság bármelyik szintjén – első lépéseik egy idegen (tujci) országban csakis a helyi társasjátékos kávézó szentélyébe vezethetnek. Azt kell, hogy mondjam, Ljubljana ebből a szempontból világszínvonalú, hiszen a Dobra Poteza-hoz (jó lépéshez) címzett helyük az egyik legjobb, amihez eddig szerencsém volt!

1.png

Szűretlen Union és Forbidden Island

A hely kapásból három speciális közönséget céloz be, a jó kávét kedvelőket, a társasozni vágyókat, és az igazán minőségi kézműves sörök kedvelőit, mindezt nyakon önti egy fergeteges nyitva tartással (hétköznap reggel fél8-tól éjfélig/egyig, de hétvégente is csak egy kicsit tovább alszanak az éjszakázásért cserébe), ami egy szuper lépés a nem igazán világvárosnak tekinthető Laibachban, hiszen így három szubkultúrát is be lehet csábítani, és a kellemes környezettel törzshellyé szilárdítani szívükben.

Namizna Igra:

 A társasjátékok, elvégre ez az első számú kategória ami egy ilyen helyre felhívja a figyelmünket. A választék elég széles és sokszínű (s játékok listája itt elérhető a vájtfülű közönség kedvéért), az egészen egyszerű kártyajátékoktól, a sokórás, összetett rémségekig minden van a kínálatban, ameri, euro, partijáték, és besorolhatatlan darabok, első blikkre elég jó arányban elosztva. A játékok, amiket eddig kipróbáltunk (Arboretum, Forbidden Island, Codenames Duett, Photosynthesis, La Isla) mind jó állapotúak voltak, és kérdés nélkül fóliázva van minden kártya (a magyar tapasztalataink, hogy ezt otthon csak az igazán sok keverést igénylő, sokszor játszott vagy nagyon drága játékoknál teszik meg). A játékok szabálymagyarázata nem tűnik olyan egyértelműnek itt (mondjuk mi nem is kértük), így a felszolgálók inkább csak felszolgálnak, bár ha megkérnénk őket, lehet hogy szívesen segítenének ebben is. Ami otthonhoz képest újdonság továbbá, hogy a belépő nem órára, hanem napra szól, azaz a 2€ játékdíj egy órára vagy egész napra is azonos, így érdemes korán érkezni és teljes játéknapot kerekíteni. Emellett Budapesten a hasonló helyek sokszor pincehelyiségekbe szorulnak ("Há', ha úgyis ilyen kazamatásat játsznak ezek a gyíkok, akkor jó lesz nekik, attól virágoznak ki, mint a penész a falon!"), itt ellenben tombol a fény, nagy üvegablakok körbe, ami még úgy is főnyeremény, hogy egy kissé unottan modernista lakótelep képezi a látképet, de legalább a ljubjanai vár rákacsint a játszóközönségre.

3.png

La Isla

Kava:

 A kávé. Itt kevésbé rendelkezünk széleskörű kutatási eredményekkel, viszont a cappuccino... (A szerző itt letér a mondat szabta sínpárról, mert talált valami érdekesebbet, vagyis a cappuccino elnevezés eredetéről szándékszik tájékoztatni a publikumot. Mi jut eszünkbe először a cappuccino szóról? Kapucni? Nem is hiába, ugyanis a latin caputium, azaz csuklya szó az Alpokon átkelve vált kapuzinerré, ami már sokaknak ismerős lehet, a kis kávés csokiról, vagy esetleg bevillanhatnak a kapucínusok, a ferences rendi szerzetesek egy szakosztálya, ahol a barna csuhán lévő kapucni úgymond kötelező elem. A cappuccino jelentése tehát leginkább egy "kis kapucni", ami esetünkben a habréteget jelenti a dupla presszókávén, melybe egyes etimológusok szerint bekacsint a kapucínusok csuhájának jól ismert világosbarna árnyalata, ami a tejhab megszínezésével szintén megjelenik az italunkon.) ...Szóval a cappuccino többszöri kóstolásra is remek, felső kategóriáshoz közelítő, és nem is bánjuk, hogy a speciality kávézók nagyzolásába nem merítkezik meg, így a különlegességekre való áhítozást – természetesen csak egy játékkal később – a sörlapon tudjuk kielégíteni.

5.png

Arboretum és cappuccino

Pivo:

 A sör. Na, itt már nem fukarkodnak, a csapon is többféle sztenderd és kézműves sör elérhető, de ezek mellett már szinte az otthoni Élesztővel versengő mennyiségű üvegeges sörkülönlegesség sokkolja az embert az itallap átpörgetésével. Brit, ír, belga, cseh, osztrák, szerb és persze szlovén márkák, minden amit el lehet képzelni, gyümölcsös, gyógynövényes, itt és ott, fent és lent erjesztett darabok, már a felsorolásuk is szemet gyönyörködtető! Az árak azért erősek ahhoz viszonyítva, hogy a diákétkeztetés kereteiben a boninkkal egy háromfogásos vacsora is kitelik belőle, de a számolgatás után arra jutottunk, hogy egy jobb helyen otthon se lenne sokkal olcsóbb.

2.png

Photosynthesis és Pelicon: Out of China, hoppy red ale

És a La Isla c. játékhoz már egy édesebb darabot választott Citizen AD, ami hasonlóan a játékhoz, külsőre igazán gyümölcsös, viszont a felszín alatt szigorú szakmai ízlelőbimbók is megtalálják a profizmus jegyeit.

4.png

 Henry Weston cider és La Isla

A bejegyzés trackback címe:

https://ljubljanagang.blog.hu/api/trackback/id/tr7513728806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Il Ritorno Dello Jedi 2018.03.26. 12:50:11

Harmadik alkalommal sikerült a magasra rakott lécet egy kicsit alálőni, kiderült, hogy a teák erősen túlárazottak (amit még a csésze tetejére helyezett bombaidőzítőre emlékeztető áztatásiidő-mérő eszköz sem tesz jóvá, bármilyen izgalmas is), sikerült egy tisztességes és egy meglehetősen lelketlen társasjátékot kiválasztanunk, amit egy gyönyörű, de ötlettelen követett (Tisztességes: Suburbia. Lelketlen: Manhattan Project. Szép, de ötlettelen: Le Taxis de la Marne), egy jónak tűnő, de erősen az otthoni hidegkomlós szintjét épp elérő sörrel, mindez a pénteki iskolazárás után besereglő gyermekes szülőkkel övezve, akik még csak nem is társasoztak, csak laptopoztak a full hangerőn telefonozó gyermekük mellett, illetve nyekergő csecsemőikkel etették meg a szebbnél-szebb társasjátékokat. Fontos tehát az időzítés: a teánál is, az atombombánál is és a látogatás idejében is.

Ljubljana Gang

Egy blog három budapesti szociológushallgató Erasmus félévéről Ljubljanában.

Friss topikok

süti beállítások módosítása