Ljubljana Gang

Erasmus semester in Ljubljana

Študentski Boni - néhány jó ebéd

boni.png

Egy poszt az ebédeinkről igazán trash képekkel! Már kezdjük megismerni, hogy hol érdemes Študentski Bonit használni az ebédhez, a kezdeti rácsodálkozás viszont még nem múlt el teljesen, még mindig csodálatosnak tartjuk, hogy 3 euró alatt háromfogásos ebédet tudunk enni. Vagy ingyen szendvicset. Összeszedtem, hogy eddig hol mit ettünk, és mennyiért.

1.) Bistro Šumi: ez az egyetemen lévő önkiszolgáló étterem. Menü: 3 euró. Leves (zöldségleves), főétel (rántott csirke, marhapörkölt, tészta - kb. 8 féléből lehetett választani), gyümölcs, víz. Menzakaja-jellegű volt, maga a hely is, de tulajdonképpen megérte. Akkor még nem tudtuk, hogy ugyanennyiért máshol sokkal jobbat kapunk!

2.) Interspar étterem: ez egy nagyon meglepő hely volt, önkiszolgáló étterem, de mintha egy repülőtér duty-free shopjában lennénk, minden tiszta, gusztusos, finom. Menü: 3 euró. Leves (karfiolkrémleves, de 4 féléből lehet választani, és több mint 10 féle feltétet lehet beletenni - kenyérkockát, krutont, húst, zöldségeket, magokat stb.), főétel (marhahús vadas szósszal, rántott hús, vega tekercs (bár tudnám, hogy hívják), 18 féle - van salátabár is hatalmas választékkal), saláta (ez mindenkinek jár, annak is, aki salátát választott a menüben, de ezek előre elkészített salik), gyümölcs (banán, körte stb.), víz. A képek egyáltalán nem tükrözik, hogy milyen finom volt minden, és hát a választékról sem készült sajnos fotó. Az étel elcsomagolása 20 cent.

3.) Ingyen szendvicsező az egyetemen: ennek nem tudjuk a nevét, a Šumi bisztró része lehet talán, az egyetem aljában van. Menü: 0 euró. Ingyen szendvics, ami sokféle lehet: tonhalas, rántott húsos, sonkás, szalámis stb. Választható bele 2 zöldség (saláta, paradicsom, paprika, kígyóuborka, kovászos uborka, káposzta, kukorica, ...) és szósz (saját szószuk, vagy ketchup, ilyenek). Jár hozzá gyümölcs vagy joghurt, sőt a harmadik látogatásunkkor levest is adtak!

4.) Paviljon Pivnica s konceptom: ez talán még nagyobb meglepetés volt, mint a Sparos étterem! Hihetetlen, hogy ezekről a helyekről nincs fent semmi a neten, vagy ami fent van, az megtalálhatatlan. Csak azért jöttünk ide, mert egy Dobra Potezához közeli helyet kerestem, és ez volt az egyetlen, ami normálisnak tűnt a rövid infók alapján. Menü: 3 euró. Leves (minden nap egyféle, eddig kétszer valamilyen krémlevest ettünk, az első nap járt hozzá kenyér is, másodjára nem hoztak), főétel (pizza, sült gouda sajt grillezett zöldségekkel, currys csirkés tészta - naponta 5 féléből lehet választani), saláta (vegyes), gyümölcs (narancs, alma), víz. A legjobb ár-érték arányú hely eddig, felszolgálás is van, csak a leves önkiszolgáló; amikor először jártunk itt, elég későn jöttünk, és mindent frissen készítettek el nekünk. Másodjára 2 óra körül érkeztünk, és már elfogyott sok minden, ezért ettünk pizzát (amiből szintén elfogyott a napi pizza, de csináltak nekünk hagyományosat gombával, sonkával), sőt mi Robinnal ketten ettünk egy menüt, mert már a múltkor is nagyon bőséges volt, de ez csak abban nyilvánult meg, hogy a pizzát két félben hozták ki. Ha akartunk volna, ehettünk volna levest is mind a ketten, sőt a salátából is 3 egyforma adag tállal hoztak. Szerintem nem annyira promózzák ezt a helyet a diákok között, és meg is lepődtek, hogy borravalót hagytunk, és hát egyik nap sem voltak rajtunk kívül sokat. Vagyis szinte egyedül ültünk a csárda-hangulatú helyen, körülrajongva - főleg első nap - a pincér által. A maradékot ingyen elcsomagolták.

Ami látszik, hogy helyenként és napszakonként nagyon változó, hogy milyen a bonis étkezés, de ha a megfelelő időben érkezünk, és odafigyelünk, hogy mindent kikérjünk, ami a menühöz jár, akkor mindenhol nagyon megéri ez a diákétkezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://ljubljanagang.blog.hu/api/trackback/id/tr6213729622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majd Leonard 2018.04.04. 20:45:58

Ez a bonrendszer a szlovén állam nagy vivmánya (de tényleg), célzott, mérhető és valós támogatás a köztudottan anyagi javakban nem dúskáló fiataloknak. Költöi kérdés: miért nem vezethető be hasonló rendszer Mo-n?

Ljubljana Gang

Egy blog három budapesti szociológushallgató Erasmus félévéről Ljubljanában.

Friss topikok

süti beállítások módosítása