Ljubljana Gang

Erasmus semester in Ljubljana

Választás 2018 - külföldről

valasztas_1.jpg

Idén Ljubljanában leszünk a választás idején, úgyhogy itt kint fogunk szavazni. Ezt szerencsére teljesen online el tudtuk intézni.

Sokáig fontolgattuk, hogy hogy legyen - menjünk-e haza a választás napjára, vagy maradjunk otthon, mert húsvétra amúgy is hazamegyünk -, de végül úgy döntöttünk, hogy egyrészt rossz lenne kihagyni egy hetet a suliban, másrészt ritkán van lehetősége az embernek külföldön szavazni, szóval inkább itt leszünk. Ádi nem biztos, hogy így fog dönteni, mindenesetre beszéltünk róla, hogy majd ő elindul haza biciklivel, és ő arra fogadott, hogy mire hazateker innen a választásra, nekünk még nem lesz elintézve a külképviseleti névjegyzékbe vételünk. Jó lett volna tesztelni, de valószínűleg a BicikeLJ állomásig sem jutott volna, mert tényleg nagyon könnyű volt ez a regisztráció.

Nekünk nincs ügyfélkapunk, azzal valószínűleg még gyorsabb lett volna, de anélkül is el lehetett intézni online a regisztrációt itt. A "Külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem" űrlapot kell kitölteni, amihez csak a lakcímkártyára van szükség, az azon lévő személyi azonosítót kell megadni, a többi fejből is megy. A további részében pedig ki kellett választani, hogy hol szeretnénk szavazni - listát adnak, még utána sem kellett nézni, hogy hogy működik ez Ljubljanában. Miután elküldtük a kérelmet, Robinnak még aznap, nekem pár napon belül - azaz ma - jött is az értesítő a lakhely szerinti választási irodától, hogy megkaptuk az engedélyt.

A hely, ahol majd szavazni kell, kicsit kívül esik a városon, de tőlünk egész közel van, a címe: Ulica Konrada Babnika 5, 1210 Ljubljana - Šentvid.

Szóval ezzel is megvagyunk, és örülök, hogy ilyen könnyen ment (Y)

A bejegyzés trackback címe:

https://ljubljanagang.blog.hu/api/trackback/id/tr2013699630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Majd Leonard 2018.03.03. 10:31:09

Sok huszon- és harmincéves magyar fiatal számára sajnos a választás szó inkább azt jelenti: menjek vagy maradjak? Félmillión vagy talán mlg többen úgy döntöttek, hogy mennek. Ha ök itthon lennénenek, valószinleg más lenne a magyar közélet minősége, de talán a szavazás végeredménye is....

Majd Leonard 2018.03.03. 11:32:00

Azt irja az index, hogy eddig kétszer annyian kérték a külföldi szavazás lehetőségét, mint 4 éve. Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig Londonban 2754-en,
Münchenben 1221-en,
Stuttgartban 1044-en,
Berlinben 859-en,
Hágában 782-en,
Brüsszelben 777-en,
Bernben 756-an,
Beregszászon 529-en,
Düsseldorfban 483-an,
Manchesterben 465-en,
Csíkszeredán 443-an,
Dublinban 416-an, míg
Bécsben 409-en jelezték szavazási szándékukat.
Ljubljanáról még nincs statisztikai adat...

Majd Leonard 2018.03.04. 11:28:44

@Citizen AD: Az adatok nyilván nem erasmusos egyetemistákra vonatkoznak, hanem a tartósan külföldön élőkre..a trend az érdekes, hogy nő a szavazási kedv.

Majd Leonard 2018.03.04. 11:36:37

"Nekünk nincs ügyfélkapunk"...írjátok a posztban, ez most komoly?
Egy 21. századi citoyen létezhet-e digitális ügyintézés lehetősége nélkül? Ha vállalkozni akar, biztosan nem...

Ljubljana Gang

Egy blog három budapesti szociológushallgató Erasmus félévéről Ljubljanában.

Friss topikok

süti beállítások módosítása